Informatie Dierenwelzijn

non-profit organisatie
Advies
Informatie dierenwelzijn

Medewerkers van STAND-BY! zijn betrokken bij dierenwelzijn. Zij komen thuis bij mensen, en zien daardoor signalen van dierenleed en dierenmishandeling. Daarom heeft STAND-BY! aandacht voor huisdieren en zijn er collega’s actief als aandachtsfunctionaris Dierenwelzijn. Wij als aandachtfunctionaris willen jullie laten weten waar jullie terecht kunnen als je vragen en/of zorgen hebt over dierenwelzijn.

Dierenleed gaat niet alleen over ernstige verwaarlozing of mishandeling. Als een hond nooit wordt uitgelaten of als iemand buitensporig veel huisdieren heeft, kan ook dit niet goed voor het dier zijn.

De Dierenbescherming heeft een signalenkaart gemaakt over dierenwelzijn. Zie je één of meerdere van deze signalen? Dan is het mogelijk dat er sprake is van dierenmishandeling. Via deze link kom je bij de signalenkaart: Signalenkaart-2018-low_res-nw_nieuwoktober2018.pdf (dierenbescherming.nl)

Bij een acute situatie, waarbij het dier direct hulp nodig heeft, bel je meldpunt 144. Dit kun je doen door op je telefoon het nummer: 144 te bellen. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Is het noodzakelijk om anoniem te melden? Dan kan er ook melding worden gemaakt bij Meld Misdaad Anoniem. Via deze link kom je op de website: Anoniem melden | Meld Misdaad Anoniem.

Op de website De Dierenbescherming beschermt dieren - Dierenbescherming.nl kun je al heel veel informatie vinden over dierenwelzijn. Heb je na bezoek van deze website nog vragen? Dan kun je contact opnemen met het telefoonnummer van De Dierenbescherming: 088 81 13 000. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Heb je zelf een huisdier en zou je hier hulp bij willen hebben dan kan jou begeleider een hulpverleningstraject aanvragen bij De Dierenbescherming (helpdesk). Als je geen begeleider hebt dan zou je zelf kunnen bellen naar De Dierenbescherming om de mogelijkheden te bespreken.

Als je op zoek bent naar informatie over het verantwoord houden van huisdieren, ben je bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren(LICG) aan het juiste adres. Hier kun je over vele huisdiersoorten (van hond tot slang, en van kip tot goudvis) informatie vinden in de vorm van een ‘huisdierenbijsluiter’. Naast de huisdierenbijsluiters is er nog veel meer informatie te vinden op het LICG, bijvoorbeeld over veel voorkomende gedragsproblemen bij honden en katten, over de kosten die een huisdier met zich meebrengt en een lijst met adressen van dierenvoedselbanken voor mensen met een laag inkomen. Via deze link kom je op de website: licg.nl - Over houden van huisdieren

 

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren